De Kattenboet

Het Begin

(de eerste Kattenboet)

De werkplaats werd omgetoverd tot kattenboet compleet met plavuizen vloer en schrootjes aan de wand. Ook werd er een zoldertje gebouwd zodat de "angsthazen"zich veilig terug konden trekken. Ook kwam er een buitenren die later voorzien werd van een overkapping.

Wilma


Al snel kwam er bekendheid aan de kattenboet en de eerste vrijwilligsters dienden zich aan. Hetty was de eerste maar er volgden er meer. In de loop der jaren is het vrijwilligerskorps uitgebreid en gewijzigd maar altijd waren er mensen, met het hart op de juiste plaats, die de stichting een helpende hand boden.

Groot was de schrik toen er geruchten opdoemden dat de stal gesloopt ging worden. Hadden de katten eindelijk een plaatsje gevonden moesten ze misschien weer een donkere toekomst tegemoet gaan zien. Gelukkig bood de zondagskrant van februari 2000 een oplossing. Er werd een perceel met werkplaats en duivenhokken te koop aangeboden in Huisduinen. Vlakbij het kerkhof aan een genoegelijk weggetje dat in het voorjaar schitterend in bloei staat.

 

Later werd er aan de zijkant nog een grote ren bijgebouwd zodat de katten wat meer bewegingsvrijheid hebben en een heus ommetje kunnen maken.. Ook kwam er een keukentje en, heel belangrijk: centrale verwarming!

In het duivenhok werd een quarantaine gemaakt welke door de heren van de Rotary voorzien is van koud- en warm stromend water.

U kunt zich voorstellen dat wij ons zeer gelukkig prijzen en dat we hopen dit werk nog vele jaren te mogen blijven doen op een unieke lokatie en met de steun van vele dierenvrienden.Helaas heeft Wilma dit niet allemaal meer mee kunnen maken. Op 30 april 2007 is zij, helaas, op veel te jonge leeftijd overleden. Ter nagedachtenis hangt er in de keuken van de boet een groot portret van haat zodat zij, in gedachten, altijd bij de boet betrokken blijft.

Het begon allemaal in de jaren negentig van de vorige eeuw. Liesbeth en Wilma waren verbonden aan de dierenbescherming en hielden zich voornamelijk bezig met het vangen van verwilderde/wilde katten in de hoop deze diertjes een tweede kans te kunnen geven. Dagenlang waren ze te vinden op bijvoorbeeld het haventerrein om de katten te vangen. Zelfs middenin de nacht kon je ze daar tegenkomen. Helaas kon niet elke gevangen kat herplaatst worden omdat ze te verwilderd waren om ze, via het dierenassiel, een warm huisje aan te kunnen bieden. Het lot van deze dieren was onbestemd en dat trokken Liesbeth en Wilma zich erg aan. Al gauw werd het idee geboren om een stichting op te zetten om op die manier deze dieren toch een warm nest aan te kunnen bieden en liefdevol te kunnen verzorgen.


Een grote zoektocht naar een geschikte locatie werd opgezet en in oktober 1998 kregen zij de toezegging van de gemeente Den Helder om in een oude koeienstal   bij de Donkere Duinen een opvang voor kansloze (zwerf)katten te mogen beginnen.
De stal was echter smerig en het rook er vreselijk maar met vereende krachten werd een begin gemaakt met de schoonmaak en uiteindelijk was het er schoon genoeg om te beginnen met de inrichting. Al snel ontstond er een gemoedelijke sfeer waar de katten zich echt thuis konden voelen. 's Winters was het er koud en moest de stal verwarmd worden met petreoleumkacheltjes maar die konden natuurlijk alleen maar branden als er iemand aanwezig was.


kattenboet.com © 2009